Northern Bushcraft

Northern Bushcraft is ”de kunst van het leven in de noordelijke wouden”.

Wat is Northern bushcraft of Uteliv zoals ze hier in Zweden zeggen precies? Een combinatie van gedrag, kennis en vaardigheden om comfortabel en met simpele middelen te leven in de noordelijke wouden zoals die te vinden zijn in Alaska, Canada, Scandinavië en Rusland. In elk jaargetijde. Veel van deze ´´primitieve´´ technieken en vaardigheden die gebruikt worden in bushcraft zijn  afkomstig van Sameh, Inuit, Tinglith en andere volken die in het Boreale gebied leven. Deze overlevings- kennis  is van generatie op generatie doorgegeven en verbeterd. Inmiddels is bushcraft een ware hype, dus blijkbaar schuilt de zucht naar deze kennis nog steeds in ons!

Vuur:
Eén van de belangrijkste vaardigheden is het kunnen maken van een goed vuur voor verschillende doeleinden. Een kookvuur is anders dan een vuur om je de hele nacht warm te houden. Het kunnen werken met lucifers, vuurstarter, vuurslag, piston en vuurboog is een voordeel, want hoe meer methodes je beheerst, des te meer zelfvertrouwen het je geeft. Een kampvuur maakt van elke plek een thuis, het verwamt je, je kookt er je maaltijd op of een kop thee, en je kunt er uren in staren zonder dat het verveelt.

Onderkomen:
Er zijn diverse shelters die je met behulp van je zaag en bijl kunt bouwen ( woodcraft). Ligt er voldoende  sneeuw dan maak je daar gebruik van. Een goed alternatief wanneer je wat langer op één plek buiten bezig blijft en de natuur niet wilt schaden is de laplandtent. Deze is gemakkelijk op te zetten en niet zo brand- en breekbaar als de high tech tentjes. Groot voordeel is dat je er een klein vuurtje in kunt maken. Ze zijn dus ook prima geschikt bij lagere temperaturen.
 

Water:
Een groot voordeel is dat het water in deze gebieden nog niet chemisch is verontreinigd, enkele gebieden in Rusland en Alaska daargelaten. Wat niet wegneemt dat het beter is om al het water te koken. Enkele parasieten zoals Giardiasis en Cryptosporidium komen ook in deze uitgestrekte gebieden voor.
 

Voedsel:
In de noordelijke wouden komt een heel scala aan eetbare planten voor. Herkenning, juiste determinatie van deze planten en weten waar je moet zoeken leveren je een prima maaltijd op.Ook zijn er diverse zoogdieren, vissen en vogels die met simpele vallen of haakjes te vangen zijn. Denk aan de vele zalm- en forelsoorten die in deze gebieden voorkomen.

Materialen:
Wat je beslist nodig hebt is een goede gietijzeren kookpot. Om te koken, brood te bakken, sneeuw en ijs te smelten, of om bijvoorbeeld bessen en wortels e.d in te verzamelen. Je kunt er mee graven in sneeuw en zand. En je dooft er je vuur mee.De bijl is het belangrijkste gereedschap om mee te nemen als je de wouden in trekt. Een goede scherpe bijl verschaft je brandhout en stammen voor je onderkomen en je bed. Ook voor het maken van een hoop andere bruikbare voorwerpen is een bijl noodzakelijk. De bijl in combinatie met een goede inklapbare zaag, en een goed, scherp mes zijn eigenlijk al het gereedschap dat nodig is voor het leven in het noordelijke woud.Een mes is een zeer handig snij voorwerp, mits je er veilig mee om weet te gaan. Anders levert het al gauw een flinke jaap in duim of vinger op.
Touw, een rol van een paar meter paracord is erg handig voor het bouwen van shelters of het bouwen van een vlot. Er zijn in het bos natuurlijk ook andere materialen te vinden om te binden, zoals de wortels van de dennenboom, wilgenbast of ingewanden van zoogdieren Alleen duurt het even voor je hiervan een paar meter hebt.
Ook met een Tarp, een stuk zeil, kan gemakkelijk en snel een onderkomen gemaakt worden.

Bushcraft first aid:
Tijdens de cursus gaan we in op het herkennen van enkele ziektes, die gerelateerd zijn aan het buiten zijn. Zoals het woelmuizen -virus,voedsel en water vergiftiging, hypothermia  .

Tijdens onze bushcraft cursussen in Zweden en Canada, zullen we uitgebreid op deze zaken in gaan. Het doel is om je bekend te maken met de diverse materialen en om je diverse vaardigheden aan te leren. Gedrag speelt uiteraard ook een belangrijke rol. Heb je haast of ga je tegen de omgeving vechten, dan wordt het een stuk moeilijker om datgene voor elkaar te krijgen wat je voor ogen hebt.

Leer en maak gebruik van de natuurlijke bronnen die de natuur je biedt!