Winterspecial: Vader en zoon vakantie

Sledenhondentrektocht, sneeuwschoenwandelingen en wild spotten in het winterse Jämtland

Winter in Jämtland
Op deze reis, willen we vader en zoon laten kennis maken, met de ruige Norlandse winter.
De uitgestrektheid, de stilte, de eindeloze bergen, het geklingel van ijs in een beekje, en de tyische droge koude!

Er is gekozen voor authentieke middelen van verplaatsen, de hondesledetocht en sneeuwschoenen.
Tijdens de sledenhondentrekking, heb je per tweetal een slede, we trekken door het winterse berglandschap en we overnachten bij de Sameh, in verwarmde tentipi´s of blokhutten.

Tijdens de sneeuwschoenwandelingen, gaan we op zoek naar sporen van lynx, eland en bever. De gebieden waar we wandelen is bij uitstek het gebied van deze dieren, sporen zien we zeker, en als we stil zijn en een beetje geluk hebben,zien we deze prachtige dieren in hun natuurlijke omgeving!

Hondenslee-Zweden-Davajtrekking

Waarom Zweden, waarom Jämtland?
Deze provincie herbergt de oudste natuurreservaten van Zweden, hier zijn de laatste stukken ruige wildernis van Europa!
Er is nauwelijks massatoerisme, hier kun je genieten van de wonderlijke winter wereld, luister naar de stilte en geniet van de uitgestrekte sneeuwvlaktes.

Het Sameh dorpje waar we verblijven is een van de oudste nederzettingen in Jämtland, dit is Sameh cultuurlandschap. Hier leven de  Sameh met hun rendieren. De Nederlandse en zweedse  gidsen die de tochten begeleiden, kennen het gebied door en door en laten je de mooiste plekken zien.

Programma
Dag 1.  Vlucht Brussel of Amsterdam naar Stockholm – Stockholm –Åre Östersund.
Per jeep rijden we naar de comfortabele Bear of lynx Lodge. Hier staat de hottub en de suana warm en geniet je van een drie gangen diner.

Dag 2. Op de sneeuwschoen verkennen we de directe omgeving, en maken we een tocht  langs de rivier door het natuurrestervaat.
We hebben een outdoorlunch onderweg, die de vaders en zonen samen met de gids bereiden.
In de lodge wordt gezamelijk gekookt en s´avonds wordt de sauna nog eens gestookt!

Dag 3.4.5 Vertrek naar het Sameh camp en  kennis maken met de mushers en de honden. En daarna starten we met de sledenhondentocht door de bergen.We slapen twee nachten in verwarmde tentipi´s en blokhutten. Je krijgt van ons rendiervellen en warme slaapzakken in bruikleen.
Op dag 5 rijden we terug naar de Bear- of  Lynx-lodge en genieten we van een lekkere maaltijd bij de openhaard.

Dag 6. Vandaag rijden we naar een bevroren watervallen gebied waar we op sneeuwschoenen doorheen zullen trekken, onderweg krijg je uitleg over artic bushcraft en zullen we op een nabij gelegen meer met de ijsboor gaten maken en gaan ijsvissen. Het zou dus zomaar kunnen dat we als lunch forel eten! Dit is ook het gebied van de eland en zijn sporen gaan we volgen!
s´Avonds staat er rendier of eland op het menu en zullen we koken volgens de zweedse traditie en met lokale i ingrediënten.

Dag 7. Laatste dag wandelen op sneeuwschoenen. Vandaag maken we een tocht door de heuvels in het gebied. Onderweg krijg je uitleg over artic bushcraft en gaan we koken op houtvuur. In de lodge maken we weer een smakelijke maaltijd en duiken we voor de laatste maal in de hottub en sauna. Voor de echte fanatiekelingen is een duik in het wak een optie!

Dag 8. Terugreis dag. Na het ontbijt rijden we naar de luchthaven.Indien er tijd is stoppen we even bij de elandenfarm, om mooie foto’s te maken met een van de dieren!

Mogelijke opties;
Verlenging 3 dagen om te skieen of te langlaufen. Prijs offerte op aanvraag.

Alle overnachtingen in de Lynx of Bear lodge zijn in slaapkamers met twee persoonsbedden.
In de lodge is een grote badkamer met douch en toilet aanwezig. Grote  keuken en woonkamer, met TV en dvd en internet verbinding.
Lakens en handdoeken zijn aanwezig en er kan ook een was gedraaid worden indien gewenst.

Maaltijden
Tijdens de tocht en in de lodges wordt er samen met de deelnemers gekookt. We koken vooral met lokale producten, zoals eland, zalm, rendier. We hebben 25 jaar ervaring in het outdoor koken, dus reken erop dat het lekker is!

Guiding
De tochten worden begeleidt door Marcus, en Geerd. Bushcraft fanaten  en gecertificeerde outdoor instructuurs van het eerste uur. Geerd is de bedenker van het vader- zoon concept. Reeds in 1992 werden er weekeinden gehouden in de belgische Ardennen. Geerd heeft enkele jaren in Canada gewerkt en daar bushcraft groepen begeleidt in de wildernis van Yukon. Marcus is naast outdoor instructeur fanatiek jager en visser en is thuis in de wildernis. Marcus heeft enkele jaren in Alaska gewoond.

Deze kerels staan garant voor kennis, veiligheid en ervaring in het buitenleven. Zij leven zoals de trappers van welleer en verschaffen je graag inzicht in natuur, campcraft, bushcraft en outdoorcooking!

Materiaal
Al het materiaal dat je in bruikleen krijgt, zoals sneeuwschoenen, stokken, slaapzak, rendiervel, hoofdlamp, mes, bijl, schoenen, is van hoge kwaliteit. Je krijgt van ons een uitgebreide paklijst en geven je graag advies mocht dat nodig zijn.

Periode

 Maart 2015 vertrek op zondag- terugkomst op zondag.
Ander periodes op aanvraag!!!

Deelnemers
Minimaal 4 maximaal 8 deelnemers

Het weer in Jämtland
De temperaturen in Jämtland duiken vanaf Oktober naar nul. November, December, Januari kunnen zeer koud zijn min 33. Soms zijn er warme uitschieters en ligt de temperatuur rond de min 5. Belangrijk om te weten is dat je het best kunt werken volgens het 3 of 4 lagen principe: lange wollen ondergoed, warme broek, trui, vest en waterafstotende buitenlaag. Warme muts en wanten, en werkhandschoenen voor tijdens de hondensledentocht. Meer info tref je aan in de uitgebreide paklijst.

Prijs
SEK 15500,- per persoon

Wat is inbegrepen?
Alle overnachtingen
Alle maaltijden met frisdrank en melk, (exclusief alcoholische dranken).
Gebruik van materialen zoals slaapzak, matje, rendiervel, hoofdlamp, mes, sneeuwboots.
Guiding van Nederlandse en Zweedse gidsen.

 

Niet inbegrepen;
Reis en annuleringsverzekering

Vlucht Amsterdam -Östersund info www.sas.se

klik hier en reserveer nu je vakantie!